Rabarber-Cointreau ondersteboven cake

Officieel mag ik dit geen tarte tatin noemen dus we houden het lekker op ondersteboven cake. Het rabarber seizoen is eind deze maand weer voorbij maar heb je die bijzondere rood/groene groentestengels nog liggen of kun je ze nog te pakken krijgen, maak er een taart mee! My all-time favorite blijft wel de Rabarbertaart van mijn moeder maar dit recept vonden we dan ook enorm geslaagd. Het is niet een cake/taart die meehelpt aan die summerbody (hallo roomboter) maar ach… je kunt ‘m net als ik ook met een gezonde suikervervanger en glutenvrij maken. Zoals je inmiddels wel weet probeer ik mijn recepten zo te maken dat ze voor (bijna) elke eetwens geschikt zijn. Je moet wel wat geduld hebben voor deze cake/taart, hij moet volledig afgekoeld zijn namelijk voordat je ‘m kan aansnijden. Bij deze mijn recept voor de Rabarber-Cointreau ondersteboven cake.

Wat heb je nodig voor deze Rabarber-Cointreau ondersteboven cake

  • 420 gram roomboter, op kamertemperatuur
  • 100 gram rietsuiker (of lichtbruine suiker)
  • 200 gram rabarber
  • 230 gram zachte roomkaas
  • 400 gram Zusto (natuurlijke zoetstof)
  • 6 grote eieren
  • 1,5 theelepel vanille extract
  • 400 gram (glutenvrije) bloem, ik gebruikte de Schar voor alle doeleinden
  • halve theelepel zout
  • 60 ml Cointreau (je kunt bv ook Bourbon of Licor 43 gebruiken)
Rabarber-ondersteboven-taart-cake-tarte-tatin-glutenvrij-suikerarm-3

Aan de slag

Het makkelijkste is om alles van te gereed te zetten, afgewogen en gesneden.

  • Voor dit recept heb ik een “angel cake pan” gebruikt maar je kunt ook makkelijk een tulbandvorm gebruiken, vet deze royaal in met boter.
  • Snijd de rabarber af aan de hand van de grootte van je vorm, in mijn geval is dat 8 cm. snijd de stukken in de lengte door de helft en snijd die stukken diagonaal door midden, zo kun je ze gemakkelijk in de rondte leggen.
  • Verwarm de oven voor op 170 °C.
  • Smelt 60 gram boter in een steelpan op medium vuur (warmte).
  • Roer 100 gram rietsuiker erdoor. Klop rustig door tot de suiker is opgelost en het mengsel goed is gemengd. Haal het van het vuur en giet de Cointreau erbij en roer nog even door.
  • Giet het mengsel gelijkmatig in je voorbereide vorm en leg de rabarber in een gelijkmatige laag op het bruine suikermengsel.
  • Klop de roomkaas en resterende boter tot een romige massa, ongeveer 1 minuut.
  • Voeg de Zusto (of zoetstof naar kruze) en klop op gemiddelde snelheid tot het licht en luchtig is, 3 tot 5 minuten.
  • Voeg 1 voor 1 de eieren toe totdat het ei volledig is opgenomen.
  • Klop de vanille-extract erdoor.
  • Zeef bloem en zout samen en voeg toe aan het botermengsel en mix het goed door.
  • Schep het beslag voorzichtig over de rabarber in de voorbereide vorm en strijk glad met een spatel.
  • Bak in de voorverwarmde oven de cake af 1 uur en 20 minuten tot 1 uur en 30 minuten.
  • Laat de vorm afkoelen op een rooster voor ongeveer 25 minuten.
  • Haal de cake van de pan naar het rek en laat volledig afkoelen, ongeveer 2 uur.

De cake is in te vriezen en afgesloten een paar dagen houdbaar. Ik zal ‘m wel koel zetten. Heb je een feestje dan peuzel je ‘m natuurlijk direct lekker op. Het is een zalige stevige cake, sappig en niet té zoet. Enjoy!

Houd jij ook zo van dit soort cakes en ben je een rabarber-fan? Liefs Heidi

Yoghurt citroencake, Citroenglazuur, Glutenvrij Lactosevrij, Citroencake, , Paasinspiratie, Paasbrunch, Taart met citroen, Glutenvrije citroencake, Lactosevrije citroencake, Luchtige cake, Sappige cake,

Ook lekker en zomers is deze citroen/yoghurt cake. Je kunt ‘m ook makkelijk glutenvrij en lactosevrij maken.

Wil je volledig op de hoogte blijven van mijn artikelen en leuke nieuwtjes? Volg me op Instagram en of op Facebook.

(Visited 216 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Solve : *
4 + 26 =


CommentLuv badge