Zelf maken: Romige tomatensoep

Wist je dat tomatensoep één van de meest populaire gerechten is voor het kerstdiner? Grappig dat zo’n klassieker toch nog steeds zo hoog in het lijstje staat. Uiteraard is zelfgemaakte het lekkerst! Simpel, vers en heel smaakvol, ik blijf er van eten. Mijn broer maakte deze laatst voor me en ik wilde uiteraard heel graag zijn recept en ging ermee aan de slag! Zelf maken: Romige tomatensoep

Wat heb je nodig

Voor 4-6 personen

  • 1000 ml water
  • 500 gram tomaten
  • 1 ui
  • 1 rode puntpaprika
  • 200 gram geschilde aardappels (vastkokende)
  • 100 gram tomatenpurée
  • 3 natuurlijke groentebouillon blokjes (de natuurlijke versies zijn minder zout ivm de smaakversterkers, wil je dat niet dan gebruik je 1,5 blokje.)
  • 200 gram verse room
  • 75 gram roomboter (of olie)
  • 200 gram (vegetarisch) gehakt
  • 1 eierdooier
  • zout en peper
Recept zelfgemaakte tomatensoep, tomatensoep zelf maken, soep kerstmenu, populaire kerstrecepten, kerstrecepten 2021

Aan de slag

  1. Snijd de tomaten, puntpaprika (ontdaan van zaadlijsten), ui, aardappels in blokjes.
  2. Kook het water met de bouillonblokjes.
  3. Bak de groenten en aardappels in de roomboter (laat een klein klont van de boter over, hier ga je later nog de gehaktballetjes in bakken) voor een paar minuutjes zodat ze een mooi kleurtje hebben. Voeg dan ook de tomatenpuree toe en laat het nog een klein beetje doorgaren. Breng het ook op smaak met wat zout en peper.
  4. Zodra het water kookt voeg je de warme groenten en aardappels toe. Laat dit een half uurtje zachtjes koken.
  5. Kneed het gehakt met de eierdooier en het peper en zout. Ook voor vegetarisch gehakt kun je dit gerust doen, je krijgt dan hele mooie balletjes.
  6. Draai mooie kleine balletjes. Wanneer je het vegetarische gehakt gebruikt maak de balletjes dan niet te groot, ze slinken namelijk niet zoals gewoon gehakt.
  7. Pureer de soep met een staafmixer. en voeg de helft van de room toe. Roer dit nog even door en laat de soep om lage vuur staan.
  8. Verhit een pan met het overgebleven klontje boter en schroei de balletjes op hoge temperatuur dicht. Je beweegt als het ware de balletjes steeds in de pan. Voeg ze dan aan de warme soep toe. Laat dit nog een minuut of 5 staan en dien de soep dan op.

Klein scheutje room erover en serveren maar! Je kunt eventueel nog een lente-uitje (pijp ajuin) fijn snijden en gebruiken ter garnering. Een lekker stokbroodje erbij met wat gezouten boter en smullen maar!

Maak je ‘m een dag van tevoren dan is de smaak nog rijker!

Ook lekker en feestelijk, zoete aardappelsoep!

Fijne feestdagen! Liefs Heidi

Wil je volledig op de hoogte blijven van mijn artikelen en leuke nieuwtjes? Volg me op Instagram en of op Facebook.

(Visited 63 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *