Zelf maken: Crackers | Glutenvrij

Wist je dat het ontzettend makkelijk is om zelf crackers te maken? Je kunt heerlijk variëren met ingrediënten en bovendien het is ook nog eens supergezond! Zo kun je lijnzaad als basis nemen of ook havermout en dit mixen met bijvoorbeeld noten, andere pitten en zaden maar ook met kruiden en gedroogde vruchten. Ik heb 2 recepten voor je, ideaal voor ontbijt, lunch of lekkere snack. Oja, ze zijn ook nog eens gluten- en lactosevrij: Zelf maken: Crackers | Glutenvrij

Superfood lijnzaad zit boordevol vezels en eiwitten. Daarom is het een gezonde bodem voor een voedzaam ontbijt of smakelijke lunch. Helaas zijn er nog niet zoveel recepten op het internet te vinden. Zonde, want met lijnzaad bereid je onder andere gezonde tussendoortjes. Dit recept is geïnspireerd door de site van HappyHealthy. Zeker ‘s een kijkje nemen want hier vindt je veel meer terug over gezonde voeding.

Lijnzaad is een natuurlijk product. Het meest opvallend is het hoge gehalte eiwitten en vetzuren. Met name omega 3 vetzuren zijn erg gezond. Daarnaast komen eiwitten te weinig voor in het dieet van de meeste mensen. De meeste vezels zijn niet zo rijk aan eiwitten, maar lijnzaad wel. Hierdoor breng je een mooie balans in je dieet. 

Wat heb je nodig voor de lijnzaadcrackers: 

 • 500 gram lijnzaad
 • 1 theelepel zout
 • 1 theelepel knoflookpoeder
 • 1 theelepel uienpoeder
 • 300 ml water

Aan de slag

Maal eerst de lijnzaad. Het is belangrijk om hele lijnzaad te kopen en deze zelf te malen. Gebroken lijnzaad oxideert snel in een zakje in de winkel. Je ruikt of ziet er niks aan maar eigenlijk is het bedorven en dat is helemaal niet zo goed voor je. 

Je maakt deze crackers op een bakplaat in de oven. Verwarm dus eerst de oven voor op 180ºC. Neem een grote schaal en doe alle ingrediënten hierin. Meng het geheel goed door elkaar totdat er een egaal beslag ontstaat.

Rol het mengsel tussen twee vellen bakpapier uit tot een dikte van 3-4 millimeter. Leg het op een bakplaat en haal het bovenste vel bakpapier er af.

Leg je onderste vel voorzichtig op de bakplaat. Het is verstandig om het deeg alvast te snijden (bijvoorbeeld een pizza snijder of scherp mes). Je bepaalt uiteraard helemaal zelf hoe groot de crackers zijn. Plaats de bakplaat in de oven en laat dit ongeveer 20 tot 30 minuten staan. De crackers zijn klaar wanneer de bovenkant en de randen goudbruin zijn. Laat ze vervolgens afkoelen op een rooster.

Zelf crackers maken, lijnzaad crackers, Recept crackers

Ik houd wel van wat pit in mijn eten. Daarom bevatten deze crackers een klein beetje uienpoeder en knoflookpoeder. Voor de variatie voeg je overigens naar hartenlust ingrediënten toe. Experimenteer ook gerust met kruiden en specerijen. Hiermee creëer je elke dag een originele cracker en hou je de variatie erin. 

Het fijne van lijnzaadcrackers is dat ze lekker lang vers en knapperig blijven. Daarom maak je voor jezelf in één keer een voorraad voor een paar dagen of een week. Je eet ze net als andere crackers, dus met een plakje kaas of ander beleg. Hou er wel rekening mee dat grote hoeveelheden beleg de gezonde uitwerking van lijnzaad voor een deel tenietdoet. Ik vind bijvoorbeeld zachte bio geitenkaas erg lekker om er op te smeren. Eet je echt lactosevrij en vegetarisch dan is bijvoorbeeld een zelfgemaakte hummus lekker. In het onderstaande recept voor de havermout crackers heb ik er een Provençaals tintje aan gegeven voor wat extra bite. Je kunt er parmezaan en kruiden aan toevoegen.

Wat heb je nodig voor havermout crackers: 

 • 85 gr glutenvrije havermout
 • 65 gr lijnzaad
 • 40 gr zonnebloempitten
 • 15 gr chiazaad
 • 25 gram pompoenpitten
 • 25 gr sesamzaad
 • ¼ tl zout
 • 110 ml water
 • 35 ml olijfolie
 • Optioneel:
 • 50 gram parmezan
 • 5 gram Provençaalse kruiden

Aan de slag

Wil je de crackers wat grover houden dan maal je de lijnzaad niet. Persoonlijk gebruik ik bij dit recept liever wel fijne havermoutvlokken. Gebruik glutenvrije havermout als je glutenvrije crackers wilt maken. Havermout is meestal glutenvrij, maar check altijd de verpakking voor de zekerheid.

Doe alle ingrediënten voor de crackers in een kom en meng deze goed door elkaar. Laat het mengsel 15 minuten rusten.

Verder vervolg je de stappen als van de lijnzaadcrackers.

Heb jij weleens zelf crackers gemaakt?

Wil je volledig op de hoogte blijven van mijn artikelen en leuke nieuwtjes? Volg me op Instagram en of op Facebook.

Deze is tot stand gekomen dmv een samenwerking. Voor meer informatie check mijn disclaimer.

(Visited 360 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *