Gevulde Venkel met Paddestoelenstoof en gebakken appel

Onlangs kreeg ik een fantastisch exotisch paddenstoelen pakket geleverd. Ik kreeg het natuurlijk niet zomaar, het was bedoeld voor een toffe zomerse challenge. Nou.. sign me up Sonny! Aangezien ik in het mooie land der stoofpotjes woon (bijna in elk restaurant hier in Antwerpen staat het wel op de kaart) wilde ik hier iets mee doen. Mijn doel dan wel, geef er een zomerse twist aan en hoe kun je dat nou beter doen met seizoen groente en fruit; venkel en appel. De stoof kreeg een zomers (glutenvrij) Belgisch biertje mee en omdat het een zomers recept is, is het ook een lichter recept geworden, goed voor je bikini-lijn dus. Ik maak uiteraard de recepten zo dat het makkelijk aan te passen is naar glutenvrij, lactosevrij, vegan, etc. Dit slanke recept is in ieder geval lekker vegetarisch: Gevulde Venkel met Paddestoelenstoof en gebakken appel

Normaal denk ik bij exotische paddenstoelen meer aan de herfst gek genoeg, terwijl ik altijd wel champignons/paddenstoelen in huis heb. Hetzelfde heb ik met een stoof maar hoe leuk is het dan om er juist een zomers gerecht van te maken! Fris, licht met kruidige smaken en een licht zoet/zuurtje van de appel en balsamico azijn. Je kunt dit als hoofdgerecht eten maar ook als bijgerecht. Wat dacht je ervan dit gezonde gerecht bij de BBQ te serveren?

Recept, Gevulde venkel, Paddenstoelenstoof, Paddenstoelen met appel, Glutenvrij recept, Vegetarisch recept, Slanke recepten, Koolhydraatarme recepten, Zomerse recepten, Recepten met venkel, Exotische paddenstoelen, Stoof van paddenstoelen, Oakfield Paddenstoelen, Oakfield Champignons,

Wat heb je nodig voor dit recept

Voor 2 – 4 personen

 • 2 grote venkelknollen
 • 1 bosje lente-ui (ofwel pijpajuin ofwel bosui genoemd)
 • 500 gram exotische paddenstoelenmix van Oakfield (shiitake, oesterzwam, koningsoesterzwammen en bundelzwammen)
 • 150 gram (1 stuk) appel met voorkeur een stevige en frisse bite, geschild en zonder klokhuis
 • 100 gram (rode) aardappelen, geschild.
 • 150 ml (glutenvrije) blond bier
 • 125 gram roomboter (je kunt dit vervangen door olie of plantaardige boter)
 • 2 eetlepels balsamicoazijn
 • halve theelepel nootmuskaat
 • 1 theelepel gedroogde dragon
 • zout (met voorkeur aan natuurzout)
Recept, Gevulde venkel, Paddenstoelenstoof, Paddenstoelen met appel, Glutenvrij recept, Vegetarisch recept, Slanke recepten, Koolhydraatarme recepten, Zomerse recepten, Recepten met venkel, Exotische paddenstoelen, Stoof van paddenstoelen, Oakfield Paddenstoelen, Oakfield Champignons,

Aan de slag

Ik zet het liefste altijd alles van te voren gereed, gewassen en gesneden alvorens ik start met het bereiden van het gerecht.

 1. Snijd een stuk van het loof af van de venkelknollen en verwijder de onderkant (kontje), pel voorzichtige de lagen van de venkelknollen af en was deze nog wel even goed. Je zult ongeveer 6 -8 lagen nodig hebben om te vullen.
 2. Bewaar de toefjes van de venkelknollen en zet apart.
 3. Snijd het witte gedeelte van de lente-uitjes af en snijd deze in ringen, zet apart en snijd vervolgens het groen in ringen en zet ook apart.
 4. Snijd de paddestoelen grof, makkelijk is om de oesterzwammen te scheuren en de bundelzwammen alleen te ontdoen van substraat (het substraat zorgt ervoor dat ze langer vers blijven).
 5. Snijd de aardappel en appel in blokjes.
 6. Breng water aan de kook en kook de lagen van de venkels in 10 minuten in gezouten water en laat ze uitlekken.
 7. Laat 100 gram van de boter smelten, fruit het witte gedeelte van de lente-ui en voeg vervolgens de paddenstoelen toe. Breng op smaak met zout en voeg de nootmuskaat en dragon toe, roer alles zo nu en dan door. Wanneer ze ietwat geslonken zijn voeg je het bier het toe, tezamen met de aardappel, en dit laat je inkoken tot de helft van het bier is ingekookt.
 8. Smelt de rest van het boter en voeg het groen van de lente-ui tezamen met de appel toe, bak het voor een paar minuutjes en giet het balsamicoazijn erbij en laat dit wat dit inkoken. Voeg als laatste de toefjes van de venkelknollen toe er roer door.
 9. Vul de lagen van de venkel met de paddestoelenstoof en verdeel de gebakken appel hier overheen.
 10. Opdienen en smullen maar!
Recept, Gevulde venkel, Paddenstoelenstoof, Paddenstoelen met appel, Glutenvrij recept, Vegetarisch recept, Slanke recepten, Koolhydraatarme recepten, Zomerse recepten, Recepten met venkel, Exotische paddenstoelen, Stoof van paddenstoelen, Oakfield Paddenstoelen, Oakfield Champignons,

Aangezien het pakket wat ik van Oakfield ontving zo groot is (op de foto hierboven zie je nog maar een stukje) kan ik er nog meer lekkere recepten mee maken die ook nog eens ideaal zijn als zomergerecht. Deze maand staat dus in teken van de exotische paddestoelen ;-).

Kijk zeker ‘s op de site van Oakfield, het assortiment in paddenstoelen is groot. Ze telen op duurzaamheid en kwaliteit en alle paddenstoelen worden met de hand geplukt. Je proeft de kwaliteit!

Ben jij ook zo dol op paddenstoelen en wat is jouw favoriete gerecht? Liefs Heidi

Glutenvrije pasta, Pasta met oesterzwammen, Vegetarisch recept

Meer inspiratie nodig? Ook lekker deze (gluten)vrije pasta met oesterzwammen en bospaddestoelen. Je bekijkt het recept hier.

Wil je volledig op de hoogte blijven van mijn artikelen en leuke nieuwtjes? Volg me op Instagram en of op Facebook.

(Visited 213 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *