Recept: Matcha en Cacao cake

Toen ik aan dit matcha cake project begon had ik in eerste instantie een ander soort cake in gedachten, ik wilde een luipaard print cake maken van superfoods. Toen ik alle ingrediënten aan het uitstallen was dacht ik, waarom niet een heel ander soort cake maar wel met het gemarmerde idee! Ik wilde eigenlijk al een tijdje iets maken met de Fokus van Amanprana (Gula Java met Matcha) en wist ook al dat door met ander soort ingrediënten te werken dat de cake sowieso al donkerder zou worden, dus werd het een stoere “legerlook”cake boordevol biologische ingrediënten. Kijk je mee naar mijn recept: Matcha en Cacao cake

Deze cake smaakt anders als de cakes die je gewend bent, mits je nog nooit iets dergelijks op hebt. Puurder, minder zoet en het doet je een beetje denken aan gezoet brood. Ik gebruikte alleen maar goede superfoods, biologische eieren en roomboter.

Wat heb je nodig

  • 250 volkoren speltmeel (ik kocht deze bij pit-pit.com)
  • 250 gram kokosbloemsuiker (ik kocht deze pit-pit.com, Amanprana heeft ook een hele goede soort)
  • 250 gram biologische roomboter (ik kocht deze bij de bioboerderij waar ik altijd kom, net als de eieren)
  • 5 eieren
  • 4-5 niet afgestreken rauwe cacaopoeder (ik kocht deze bij pit-pit.com)
  • 1 niet afgestreken eetlepel Fokus van Amanprana
  • Optioneel een snufje pure vanille poeder (ook weer van pit-pit.com)
  • 3 uitzakken met verschillende groten van spuitmondjes
  • cakevorm of springvorm van 20 cm

Aan de slag met dit recept: Matcha en Cacao cake

Verwarm je oven voor op 150 graden (ik heb een hete luchtoven, dus het kan verschillen per oven).

Mix de boter met 1 ei en voeg vervolgens 1 voor 1 de eieren erdoor. Voeg de kokosbloemsuiker en speltmeel bij elkaar en roer dit om. Zodra de eieren en boter goed gemengd zijn met elkaar voeg je de mix van kokosbloemsuiker en speltmeel erbij en mix dit goed door. Ik mix dit maar een paar minuutjes tot een glad geheel want hoe langer je mixt, hoe luchtiger maar hoe sneller je cake droger wordt.

Vul een spuitzak met grote spuitmondje, met de helft van je mix . De andere helft verdeel je over 2 kommen. De ene voeg je de Fokus bij en meng deze goed door, de ander met de cacao en meng je ook goed door. vul de andere 2 spuitzakken met deze 2 mengsels. (Deze tip las ik bij Mariska van Matte and Shimmer, zij maakte een leuke luipaard print cake).

Ga je ingevette vorm nu “inkleuren” met de mengsels. Ik spuit ze laag voor laag, creatief door elkaar. Je vorm kan nu de oven in en je bakt de cake af in ±55 minuten. Je kunt uiteraard met een satéprikker checken of de cake goed is maar het gaart altijd wel iets na, houd daar rekening mee.

Recept Gezonde Matcha en Cacao cake Amanprana Fokus Superfoods

Ik vind de cake lekker om te eten als ie nog ietwat warm is. Het is een stevige cake lekker voor bij de thee, koffie maar bijvoorbeeld ook als tussendoor en zelfs ontbijt omdat ie zo goed vult en boordevol goed ingrediënten zit.

Fokus van Amanprana

Deze Fokus van Amanprana bestaat uit Gula Java ofwel kokosbloemsuiker en Matcha, dit is een pure theesoort in poedervorm.

Matcha is een Japanse groene theesoort die is vermalen tot poeder, Matcha komt van de blaadjes van de theeplant Camellia sinensis. De verschillende wijze waarop de theeblaadjes behandeld worden zijn bepalend voor de kwaliteit. De jonge blaadjes worden eens per jaar in de lente geoogst. De boeren plukken de blaadjes met de hand. De laatste weken voor de oogst worden ze voor 90% afgeschermd door direct zonlicht waardoor de planten meer chlorofyl en aminozuren produceren en het levert antioxidanten dan broccoli, gojibessen, algen spirulina en nog een aantal bekende superfoods. 1000 gram theeblaadjes is 150 gram Matcha.

Recept Gezonde Matcha en Cacao cake Amanprana Fokus Superfoods

Gula Java is een ongeraffineerde suiker soort en geeft langdurige energie waardoor je suikerspiegel stabieler blijft en het zit ook nog boordevol mineralen. Gula Java staat bekend als de beste vorm van zoetmiddelen die ook gezond is.

Het sap of nectar van de kokosbloem wordt opgevangen door de tappers hoog in de bomen en wordt ter plaatse boven houtvuur in een ketel al roerend tot een ongeraffineerde suiker gevormd. Als je het puur proeft smaakt het echt heel anders dan gewone witte suiker, vandaar dat het ook een andere smaak geeft aan de cake.

Je kunt deze Fokus ook in een smoothie mixen of met (heet) water erbij voor een gezonde oppepper, ik vind het erg lekker om met heet water te drinken.

Als je dit een leuk en lekker recept vind, kijk dan ook eens naar de deze gezonde variant van kwarkbrood!

Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren om ook eens een superfoods cake te maken!

Liefs Heidi

(Visited 104 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *