Flan van abrikoos, sinaasappel en paddenstoelen

Heb je er ooit weleens aan gedacht om paddenstoelen te verwerken in een zoet gerecht? Tegenwoordig is het helemaal niet zo gek meer dat we cupcakes met wortel of pastinaak eten, cake met courgette of een zoete aardappeltaart maar waarom niet ook paddenstoelen? Paddenstoelen hebben een soort nootachtige smaak als je ze in een zoetgerecht verwerkt en uiteraard wilde ik me hier ‘s aan wagen. Er is ooit een Franse chefkok geweest die hier, als ik me niet vergis, een heel kookboek aan heeft gewijd. Nu was je misschien al op de hoogte dat er een zomerse paddenstoelen challenge aan de gang was en in dit mijn tweede inzending. Een nagerecht perfect met een zomers tintje en heel smaakvol! Je moet het echt een keer proberen want er is veel meer mogelijk wanneer je paddenstoelen in een zoet gerecht verwerkt. Bij deze mijn recept voor de Flan van abrikoos, sinaasappel en paddenstoelen.

Ik vond het ergens wel spannend hoe het resultaat zou zijn. Voor de foto’s heb ik er een taartvorm van gemaakt maar je kunt dit ook in kleine ovenschaaltjes/bakjes doen. De kleur is dan ook iets donkerder dan een normale flan(taart). De abrikoos en sinaasappel overheersen qua smaak maar toch proef je de structuur van de paddenstoelen. Qua looks niet persรฉ de mooiste maar qua smaak vind ik ‘m zeker geslaagd! Ik ga hier zeker meer mee experimenteren.

Wat heb je nodig

  • 200 gram exotische paddenstoelen, ik gebruikte 100 gram bundelzwammen en 100 gram shiitake van Oakfield.
  • zest van een halve eetsinaasappel
  • partjes vruchtvlees van een halve eetsinaasappel (ร  vif)
  • 200 gram abrikoos (4 stuks)
  • 50 ml verse slagroom
  • 5 eierdooiers
  • 25 gram ruwe rietsuiker
  • 75 gram Zusto (je kunt ook een andere natuurlijke suikervervanger of rietsuiker gebruiken)
  • 25 gram roomboter
  • 1,5 theelepel vanille extract
  • snufje (natuur)zout

Aan de slag

  1. Blancheer de paddenstoelen met wat zout voor 5 minuten, laat ze vervolgens uitlekken (en afkoelen) en knijp met een passeerdoek het overtollige vocht eruit. Je kunt ze ook in keukenpapier wikkelen en er iets zwaars op zetten.
  2. Verwarm de oven voor op 200 ยบC.
  3. Leg een vel bakpapier tussen de springvorm (20 cm vorm) en vet je vorm in. Je kunt als alternatief ook crรจme brรปlรฉe bakjes gebruiken (4-6 stuks).
  4. Ontvel en ontpit de abrikozen en snijd ze in stukjes.
  5. Snijd de ร  vif gesneden partjes van de eetsinaasappel in stukjes.
  6. Snijd de paddenstoelen in kleine stukjes.
  7. Smelt de boter op middelhoog vuur, zodra het gesmolten is giet je de rietsuiker erbij en roer je totdat de suiker is opgenomen in de boter.
  8. Voeg vervolgens de sinaasappel, abrikoos, paddenstoelen en de zest toe, meng het goed door elkaar en bak dit voor een paar minuutjes (nog steeds op middelhoog vuur). Verdeel dan je mengsel over de vorm en zet apart.
  9. Mix de eierdooiers met de room, Zusto en vanille extract totdat je een lichtgele mooie licht schuimende massa hebt.
  10. Giet het vervolgens rustig over je mengsel in de vorm.
  11. Bak je flan af voor zo’n 55-60 minuten. Het moet nog drillen. Laat de flan afkoelen, verwijder voorzichtig de rand van de springvorm en snijd aan.

Genieten maar!

Kijk zeker โ€˜s op de site van Oakfield, het assortiment in paddenstoelen is groot. Ze telen op duurzaamheid en kwaliteit en alle paddenstoelen worden met de hand geplukt. Je proeft de kwaliteit!

Heb jij weleens paddenstoelen gegeten in een zoet gerecht? Liefs Heidi

Recept, Gevulde venkel, Paddenstoelenstoof, Paddenstoelen met appel, Glutenvrij recept, Vegetarisch recept, Slanke recepten, Koolhydraatarme recepten, Zomerse recepten, Recepten met venkel, Exotische paddenstoelen, Stoof van paddenstoelen, Oakfield Paddenstoelen, Oakfield Champignons,

Ook bijzonder en lekker zijn de gevulde venkels met paddenstoelenstoof en gebakken appel. Of wat dacht je van een pasta met oesterzwammen?

Wil je volledig op de hoogte blijven van mijn artikelen en leuke nieuwtjes? Volg me op Instagram en of op Facebook.

(Visited 150 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *