Feestdagen foodpairing met Gallo Wijnen

Hello Gallo! Een warm welkom in het mooie Amsterdam op een regenachtige middag. Paraplu op en een frisse wandeling die ons uiteindelijk toch warm draait van al de wijntjes van Gallo Family Vineyard en heerlijke hapjes. Ik deel dan ook graag de “foodpairing” tour met je door de Jordaan om je een stukje kennis mee te geven bij welk gerecht je welke wijn drinkt van dit zeer toegankelijke merk en uiteraard de leukste plekjes om je lekkernijen te kopen, mag ik zeggen pareltjes van de Jordaan (en daarom heen)! Feestdagen foodpairing met Gallo Wijnen

Foto credits: ©Chris van Houts

Een stukje geschiedenis van Gallo

Het verhaal van E&J Gallo Winery begon in 1933 aan het einde van de ‘Drooglegging’, toen Ernest en Julio Gallo, twee broers van Italiaanse afkomst in de leeftijd van begin twintig, een wijnmakerij in Californië oprichtte met niet meer dan een liefde voor wijn en veel vastberadenheid.  Vanaf de eerste dag was het doel van Gallo Family Vineyard duidelijk: het creëren van heerlijke wijnen waar iedereen op elk moment van de dag van kan genieten. Vier generaties later, met meer dan 80 jaar toewijding, ervaring en kennis, volgt Gallo nog steeds dezelfde filosofie. Gallo probeert voortdurend de wijnen te verbeteren om te voldoen aan de constant ontwikkelende smaken van de wijnliefhebbers.

Petit Gateau

Nadat de groep compleet was liepen we richting Petit Gâteau. De hemel als het gaat om mini taartjes (voor mij meer bekend als mini tartelettes waar ik oh zo van hou!). Een voorwoord en een plateau met framboos en chocolade crème taartjes, geserveerd bij de White Zinfandel. Een fruitige licht zoete wijn die perfect gaat met zoete lekkernijen. Een slok wijn, een hapje taart en dan weer een slok wijn die beduidend minder zoet lijkt te zijn. Wat je smaakpapillen al niet met je doen. Dat is juist het mooie effect van foodpairing met wijn.

Over Petit Gâteau

Petit Gâteau is een Franse pâtisserie die is opgericht door Meike Schaling in 2006 in Parijs. In 2013 opende zij met Patrice, haar man, de eerste Petit Gâteau in Amsterdam, in de Haarlemmerstraat. In 2014 volgde de tweede winkel, in de Foodhallen en in 2019 de derde, in The Food Department in Magna Plaza. De minimimi is de specialiteit van Petit Gâteau, een kein taartje in vele smaken en kleuren. Ook ander eye catching gebak zoals trendy macarons, madeleines, éclairs e.d. is subliem van smaak. Petit gâteau levert daarnaast aan een groot aantal klanten in de horeca. Meike schreef twee boeken: Kleine taartjes (over de minimimi’s) en Kleine hartige taartjes, dat vorige week is verschenen, over kleine quiches, hartige cakes en nog veel meer. De pâtissiers geven ook workshops.

Bourgondisch lifestyle

Van zoet naar hartig, op naar de volgende stop ongeveer schuin aan de overkant bevind zich Bourgondische lifestyle. Eigenaar Rene Koelman verteld ons met veel passie over “zijn” kazen en bood ons een glas Chardonney aan met een stukje Chevre Charolais (wat een heerlijk stukje geitenkaas :-D) en daarna een stukje Blaue kornblomst. Beide erg lekkere kazen maar persoonlijk vond ik de geitenkaas met de Chardonney het lekkerste qua combi. Als derde combinatie kregen we een Sauvignon blanc met een stukje Zwaluwgekwetter en Compté Fort Zuidwijkermeer, die laatste kaas was mijn favoriet!

Over Bourgondische Lifestyle

Kaas affineren tot frisheid en elegantie bij Bourgondisch Lifestyle. Voor ons een uitdaging, telkens weer, om de kaas naar dit hoogtepunt te brengen. Door de kaas de juiste plek te geven in de diverse kamers die zijn ingesteld op luchtvochtigheid en temperatuur, met als resultaat een kaas met een subtiel begin in de smaak en een lang eind. Een ideaal moment tussen hoofdgerecht en dessert of als heerlijke afsluiter voor gasten die niet van zoet houden. Op lage temperatuur rijpen zorgt ervoor dat de smaken zich langzaam ontwikkelen en telkens weer een laagje smaak vrijgeven gedurende de proeverij. Deze manier van rijpen hebben wij ons eigen gemaakt. Sinds 2006 halen wij de kazen zo dicht mogelijk bij de boer vandaan en brengen ze onder in een van onze rijpingskamers. Dit is niet enkel een kwestie van wegleggen en wachten, maar dit betekent met regelmaat keren, borstelen en wassen. Gewoonweg vertroetelen dus.

Terre Lente

De tocht zette zich voort naar Terre Lente waar eigenaar Luigi Pucciano ons verwelkomde. Wat een heerlijke winkel, letterlijk en figuurlijk want je vind hier allerlei lekkernijen uit Calabrië. De eerste combinatie was een bruschetta met lardo en kastanienhoning en de tweede combinatie een bruschetta met overheerlijke capocollo. Uiteraard weer met twee heerlijke Gallo wijnen, als eerste Cabernet Sauvignon en als tweede de Merlot. Als je me volgt op Instagram dan kon je al zien dat ik dol op de Merlot van Gallo ben.

Over Terre Lente

Terre Lente laat je kennismaken met de smaak van de streek. Van worst en kaas, tot olijfolie, ingemaakte groenten en bijzondere wijnen. Eigenaar Luigi Pucciano verkoopt bijzondere producten van kleinschalige boeren- en familiebedrijven uit het Zuid-Italiaanse Calabrië, en hij weet er ook het nodige bij te vertellen. Met liefde voor goed eten, oog voor dierenwelzijn en kwaliteit, en passie voor de streek.

Puccini Bomboni

We gaan weer door naar een zoete stop, ook weer van topniveau namelijk Puccini Bomboni. We proefden hier een pure walnoot bonbon, tezamen met een zalige maar niet al te zoete Moscato, welke hier uitermate goed bij past. Bij bieren is het zo dat je smaaktonen gelijk houd aan je gerecht en feitelijk zie je dat ook bij wijnen. De smaken van deze bijzonder lekkere bonbons en de lichte dessertwijn zijn precies goed in balans. Ik denk dat het ook erg lekker is in een recept wat ik laatst deelde; sabayon! Als je van goede bonbons houd, hier wil je zeker naartoe!

Over Puccini Bomboni

“Elke Puccini Bomboni bonbon is bedoeld als een unieke ervaring. Rijk aan smaak. Als je chocolade eet, moet je chocolade proeven.” Dit was de leidende visie van oprichter Ans van Soelen en haar dochter Sabine van Weldam, toen zij hun eerste dessertwinkel opende als een lokaal familiebedrijf in Amsterdam aan de Staalstraat in 1987. Een acht jaar later leidde hun onderscheidende succes tot een exclusieve focus op het aanbieden van de beste bonbons in Amsterdam en omstreken. Het verhaal van Puccini Bomboni verspreidde zich snel en een tweede winkel werd geopend op de Singel. Naarmate de tijd voortschreed, groeide de innovatie en de chocoladecollectie. Dit daagde mensen uit om de klassieke chocoladesmaken te heroverwegen en te experimenteren met Puccini’s unieke natuurlijke combinaties. Het onderscheidende karakter van een Puccini bonbon liet een blijvende smaak achter in de herinnering van iedere bezoeker, hetwelk Puccini’s faam ver buiten de stadsgrenzen van Amsterdam verspreidde en maakte dat zij genoemd wordt als een van de tien beste chocolatiers ter wereld.

Keizer Culinair

De afsluiter van deze heerlijke tour was bij Keizer Culinair. Aan een lang gedekte tafel napraten over het lekkers onder het genot van het favoriete wijntje van die dag. En ja.. wat ik al zei, de Merlot. Een fruitige smaak tonen van bosvruchten en frambozen, die specifieke smaak proef je en dat vind ik persoonlijk zo lekker!

Over Keizer Culinair

Professioneel, intiem en knus. Zo moet volgens oprichtster Maartje Stuive een hedendaagse kookschool eruitzien. Met haar ondernemerszin en passie voor koken, begon Maartje na haar studie als productontwikkelaar bij de KLM. Ook de andere mensen achter Keizer Culinair delen Maartje’s liefde voor koken en lekker eten. En dat werkt aanstekelijk. “Want heb je eenmaal een kookworkshop bij ons gevolgd, dan sta je voor altijd met meer plezier in de keuken.”

Gedurende de avond vertelde Sommelier Erik Heijkamp ons mooie dingen over wijn die we misschien niet eerder wisten. Ik vind het altijd leuk als iemand met zoveel passie over zijn vak verteld, maar kom laten we wel wezen, wijn is een topvak toch?

Foto credits: ©Chris van Houts

Feestdagen foodpairing met Gallo Wijnen

Ik ben al lang bekend met de wijnen van Gallo Family Vineyard, zeker een aanrader in de zomer is de Summer Red, zie je ‘m staan in de winkel (want zo vaak zie ik ‘m zelf niet) echt proberen! Er tellen zich in totaal 11 typen wijn van Gallo, ik denk dat ik ze ook zeer zeker allemaal al meer dan eens geproefd heb. Goede wijnen en zeer toegankelijk.

Weet jij al wat je gaat schenken tijdens de feestdagen? Liefs Heidi

(Visited 247 times, 1 visits today)

1 Comment

  1. Rachel dec 8, 2019 at 17:44

    Oh wat ziet dit er mega goed uit zeg, heerlijk! Je hebt er een mooi verslag van gemaakt

    Reply

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
21 × 20 =


CommentLuv badge