Zelf maken: Tarte Tatin

Ohhh ik hou hiervan! Deze taart is zo lekker. Ik eet het regelmatig in een restaurant (je ziet het hier vaak op de menukaart voorbij komen) en besloot ‘m nu eens zelf te maken. Heerlijk voorbij de koffie of als dessert. Niet heel moeilijk te maken deze oorspronkelijk Franse taart en perfect voor de feestdagen. Serveren met een lekker bolletje ijs en smullen! Ik maakte deze klassieke versie en vertel je graag hoe. Zelf maken: Tarte Tatin

Tarte Tatin is een “appeltaart op z’n kop” en heeft een laagje van gearameliseerde suiker. Door een vergissing van de zussen Tatin (waar hij dus zijn naam aan dankt) werd de taart zo rond 1889 gecreëerd. In plaats van eerst het deeg in de bakvorm te leggen werden er appels in gelegd en daarbovenop het deeg. Na het bakproces werd het in de vorm omgedraaid. De twee zussen Tatin woonden in een dorpje in het midden van Frankrijk. Er zijn inmiddels heel wat varianten gecreëerd op deze eenvoudige taart.

Wat heb je nodig

 • 6 appels (goudreinet of jonagold)
 • 1 rond vel bladerdeeg (250 gram) in de Belgische supermarkt kun je ze overal vinden, in Nederland weet ik dat Tante Fanny ze in het assortiment heeft.
 • 150 gram suiker
 • 60 gram roomboter
 • een pan die geschikt is voor de oven (25/30 cm doorsnede).
 • scheutje water (ongeveer 75 ml)
Tarte Tatin, Oorsprong Tarte Tatin, Klassiek recept, Taart voor de kerst, Welke appels Tarte Tatin, Hoe maak je een Tarte Tatin, Tarte Tatin zelf maken, Recept Tarte Tatin,

Aan de slag

 1. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd de appels in 4 partjes.
 2. Smelt ongeveer 50 gram van de roomboter apart in een pannetje.
 3. Verwarm je oven voor op 180ºC.
 4. Verdeel de suiker over de pan (welke straks in de oven gaat), giet het water erover (suiker moet net onder staan) en verwarm op hoog of halfhoog vuur. Je gaat namelijk eerst karamel maken. Mocht je dit vaker hebben gedaan is gesneden koek voor je, je kunt altijd even mijn recept van salted caramel checken. Wanneer het mooi bruist en een bruin kleurtje heeft voeg je voorzichtig wat water toe en een klein beetje roomboter. Kijk uit want de suiker is loeiheet. Voorzicht erdoor roeren.
 5. Neem de pan van het vuur en verdeel de appels over de pan met de bolle kant naar beneden.
 6. Besmeer met een kookkwast de appels royaal met de gesmolten boter.
 7. Rol de bladerdeeg over de appels en vouw het op de appels heen, (let op dat ie koel is, op kamertemperatuur is ie te zacht en scheurt het sneller). Maak in het midden van de lap deeg een gaatje zodat stoom kan ontsnappen tijdens het bakken.
 8. Plaats nu je pan in de oven en bak in ongeveer 30 minuten af. Afhankelijk van je oven, controleer met een prikker of de appels gaar zijn.
 9. Plaats de pan met de gebakken taart kort op het vuur en vervolgens (wanneer je ‘m van het vuur haalt) leg je een groot bord, met eventueel wat bakpapier ertussen over de pan.
 10. Draai nu de pan om zodat de tarte Tatin op je bord valt.
 11. Serveer de de zalige taart warm of koud en wil je ‘m serveren als dessert, leg er nog een bolletje ijs bij. Bijvoorbeeld vanille of zoals ik dat deed toffee-walnotenijs.

Genieten maar!

Hou jij ook zo van Tarte Tatin? Liefs Heidi

Deze post bevat géén gesponsorde content.

Wil je volledig op de hoogte blijven van mijn artikelen en leuke nieuwtjes? Volg me op Instagram en of op Facebook.

(Visited 93 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *