Vanaf de moment dat ik mijn eerste hap nam van een Tarte Tatin was ik verkocht. Dit klassieke Franse gerecht waar ik al eerder een recept van heb gedeeld is een dikke favoriet die ik heel graag als dessert bestel in een restaurant maar dus ook graag zelf maak. Vandaag heb ik een twist gegeven aan deze lekkernij namelijk geen appels maar peren en een heerlijke romige karamelsaus gemaakt met een (bijzondere) rum. Heerlijk bij de koffie of als dessert. Ik vertel je stap voor stap hoe je ‘m zelf kunt maken. Ik zeg genieten! Peren Tarte Tatin met romige rum-karamelsaus
Wat heb je nodig
Voor de romige rum-karamelsaus
- 300 gram suiker (1, 1/2 cup)
- 160 ml water (2/3 cup)
- 60 gram boter (1/4 cup)
- 200 gram roomkaas
- 60 ml rum (1/4 cup), ik gebruikte de Bacardi Ocho
- 60 ml room (1/4 cup)
Voor de tarte tatin
- 5-6 handperen (gekke peren / conference), niet te rijp
- ronde gesloten bakvorm van circa รธ22 cm
- 1 vel bladerdeeg (rond)
Aan de slag




- Meng de suiker en het water in een kleine (steel)pan op middelhoog vuur. Roer tot de suiker volledig is opgelost.
- Stop met roeren en laat sudderen tot het mengsel goudbruin is. Afhankelijk van je pan (ik gebruik een sauspan met dikke bodem) hoe hoog je je vuur moet hebben staan, ik moet het iets hoger zetten. Dit proces zal zo tussen de 15 en 30 minuten duren minuten. Belangrijk, niet roeren tijdens dit proces.
- Schil in de tussentijd je peren, verwijder de klokhuizen en snijd in 4 partjes of in de vorm die jij wenst.
- Verwarm je oven voor op 180หC.
- Haal van het vuur en voeg voorzichtig boter en roomkaas toe, constant kloppend tot alle klontjes zijn opgelost. Het mengsel is erg heet en kan gedurende deze tijd opborrelen.
- Roer de rum en room erdoor. Mijn tip is toch wel snel te werken zodat de karamel niet stolt.
- Giet vervolgens een deel van de saus (ik gebruik 1/3) in de bodem van je bakvorm.
- Leg de peren in de vorm op de saus, giet er vervolgens nog wat van de karamelsaus overheen.
- Zet je vorm in de oven en bak voor 20 minuten. Je bakt de tarte tatin later pas af met de bladerdeeg.
- Rol het vel bladerdeeg uit en prik er met een vork gaatjes in. Leg ‘m over de bakvorm en vouw voorzichtig de randen om de peren heen. De vorm en saus is heet dus gebruik indien een lepel om te vouwen.
- Bak af in 20 minuten en laat vervolgens 5 minuten afkoelen voordat je vorm gaat draaien. Gebruik een groot bord met een opstaande rand zodat de saus er niet uitloopt.
- Giet nog extra van de romige karamelsaus erover en aansnijden maar.
Enjoy!


Ben jij ook zo dol op deze Franse taart? Liefs Heidi

Meer fan van de traditionele Tarte Tatin met appel? Bekijk dan zeker mijn recept! Wellicht vind je een andere variant op deze omgedraaide taart ook lekker, namelijk met cake en rabarber en Cointreau.