Recept: Poires Belle Hélenè met Rum

Een Franse klassieker met een vleugje rum om het net even een andere twist te geven. Weer ‘s wat anders dan een stoofpeertje deze kerst maar een heerlijk dessert van een warme peer overgoten met warme romige chocolade en schaafsel van amandelen. Vaak geserveerd met een bolletje ijs maar ach, nu we toch lekker Frans bezig zijn, waarom niet een mooie macaron erbij? Een makkelijk dessert en enorm lekker! Recept: Poires Belle Hélenè met Rum

Ik heb me laten vertellen dat dit een typisch dessert is uit het Noord-Westen van Frankrijk. Volgens Wikipedia is dit nagerecht van in suikersiroop gepocheerde peer en vanilleroomijs en warme chocoladesaus een gerecht dat werd in 1864 bedacht door Auguste Escoffier en vernoemd naar de operette La belle Hélène van Jacques Offenbach. En die operette wijst weer uit naar Helena van Troje, dochter van oppergod Zeus en Leda, en volgens de Griekse mythologie de mooiste vrouw op aarde.

Bacardi Reserva Ocho Rum

Laatst schreef ik al kort over deze prachtige rum en ik kreeg tevens een fles opgestuurd om te testen, aangezien ik graag recepten met mooie alcoholische dranken maak, en dit wel een hele mooie rijke en bijzondere rum is, koos ik ervoor om deze als extra toets in de warme chocoladesaus te mengen, daar is ie uitermate geschikt voor! Ik ben sowieso een rum-fan en dit is zeker een aanrader! Check mijn kerst artikel hierover voor meer informatie. Er komt binnenkort nog een zalig cocktail recept op mijn blog met deze Bacardi Ocho Rum.

Wat heb je nodig voor dit recept: Poires Belle Hélenè met rum

Ik ga uit van zo’n 2 peren per persoon, je kunt er natuurlijk ook 1 per persoon serveren.

 • 8 stevige peren niet te rijp, Conference peren zijn hier heel geschikt voor
 • 200 gram ruwe (donkere) rietsuiker
 • 100 gram pure chocolade (50-70%)
 • 20 ml slagroom
 • Schil (zest) en sap van 1 citroen
 • 1 kaneelstokje
 • 2 anijssterren
 • 2 eetlepels amandelschaafsel
 • 4-8 macarons
 • 2 liter water
 • 20 ml Bacardi Reserva Ocho Rum

Aan de slag

 1. Breng het water met de suiker, het citroensap, de citroenschillen, het kaneelstokje en de anijssterren aan de kook en verwarm zachtjes tot de suiker is opgelost.
 2. Schil in de tussentijd de peren maar laat de stelen intact. Verwijder vervolgens voorzichtig een beetje van de kern van de basis van elke peer en snijd een heel dun schijfje af aan de voet van elke peer zodat ze rechtop kunnen blijven staan.
 3. Zet nu de peren (rechtop) in de pan, de peren moeten onder water staan. Nu is het best lastig als je geen geschikte pan hebt, bv niet hoog genoeg of te hoog maar te breed. Maak je geen zorgen, zolang je geen overrijpe peren gebruikt kun je ze er gewoon inleggen, ze hebben sowieso de neiging om te drijven.
 4. Laat de peren zo’n 15-20 minuten in de siroop sudderen, test ze met een spiesje/satéprikker om te zien of ze zacht zijn. Zo niet, kook dan nog 5 minuten en test ze opnieuw.
 5. Als de peren gaar zijn laat je ze afkoelen in de siroop (ze kunnen een paar dagen in de siroop in een luchtdichte plastic bak in de koelkast worden bewaard). Je kunt ze uiteraard ook direct serveren met de warme chocolade.
 6. Beried de saus au-bain-marie: doe je de chocolade en de room in een hittebestendige kom boven een pan met nauwelijks kokend water. Roer constant terwijl de chocolade smelt tot de saus glad en glanzend is. Voeg vervolgens de rum toe en roer door.
 7. Rooster in de tussentijd de amandelen in een droge hete pan.
 8. Mocht je de siroop nog willen bewaren dan kun je de peren uit de siroop scheppen, anders giet je de peren af. Zet ze rechtop op een bord, giet met een lepel de warme chocoladesaus over de peer, strooi er geroosterde amandelschilfers over en leg er de macarons naast.
 9. Serveren en smullen!!

Fijne feestdagen! Liefs Heidi

(Visited 87 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *