Huzarensalade met gerookte makreelfilet

Een echte klassieker op salade gebied. Doet het altijd goed met een feestje, bij de barbecue of gewoon lekker op een stokbroodje of als snack uit zo’n klein bakje. Bij ons is het eigenlijk een traditie met oud en nieuw maar eigenlijk kan ie altijd wel. De pasen komt er ook weer aan dus ideaal bij het paasbuffet. Zoals met elke salade vind ik het toch het lekkerste om het zelf te maken. Het is een heel makkelijk recept waarbij je eigenlijk de meeste tijd kwijt bent aan het snijden van de ingrediënten. Wil je geen makreel dan kun je ook kip gebruiken. Misschien wil je ‘m vegetarisch, je kunt er meerdere kanten mee op! Huzarensalade met gerookte makreelfilet

Ontstaan Huzarensalade

Een huzarensalade is zeker wel één van de meeste bekende salades waarvan het recept al heel wat jaartjes oud is (17e of 18e eeuw). Waar hij zijn naam aan te danken heeft is nog steeds niet zo duidelijk net als het oorspronkelijke recept. Is het ontstaan door de Huzaren (Hongaarse ruiters) of heeft is het simpelweg een afleiding van de Russische salade? Is het in een oorlog ontstaan waarbij de kliekjes bij elkaar werden gevoegd, er zijn meerdere mogelijkheden en dus ook een salade die zich goed leent om te variëren. De basis van deze zijn veelal aardappel vlees of vis met augurken. Meestal wordt er rundvlees gebruikt maar als je naar de geschiedenis zie ik daar ook haring voorbijkomen. Ook handig, een huzaren salade als deze is ook nog ‘s glutenvrij en lactosevrij (let wel op de mayonaise en eventuele andere ingrediënten die je gebruikt).

Wat heb je nodig

Categorie, , MoeilijkheidsgraadBeginner

 1 kg vastkokende aardappels, geschild
 150 g wortelen
 200 g doperwten
 250 g makreelfilet
 2 frisse zoetzure appels
 100 g zoetzure augurken
 100 g zoetzure zilveruitjes
 1 handjevol gehakte peterselie
 100 g mayonaise
 2 eetlepel vocht/azijn van zilveruitjes
 peper en zout
 gekookte eieren (hard), tomaat, komkommer, zilveruitjes en augurkjes om te garneren

Ingrediënten

 1 kg vastkokende aardappels, geschild
 150 g wortelen
 200 g doperwten
 250 g makreelfilet
 2 frisse zoetzure appels
 100 g zoetzure augurken
 100 g zoetzure zilveruitjes
 1 handjevol gehakte peterselie
 100 g mayonaise
 2 eetlepel vocht/azijn van zilveruitjes
 peper en zout
 gekookte eieren (hard), tomaat, komkommer, zilveruitjes en augurkjes om te garneren

Aanwijzingen

Huzarensalade met gerookte makreelfilet
Recept Huzarensalade, Waar komt de naam huzarensalade vandaan, Geschiedenis huzarensalade, Hoe-maak je Huzarensalade, Salade met gerookte makreelfilet, Glutenvrij recept, Lactosevrij recept, Vegetarische huzarensalade, Klassieke huzarensalade, Huzarensalade met vis, Ontstaan huzarensalade, Salade voor feestje, Makkelijke salade recepten, Salade voor bij de bbq,

Aan de slag

  1. Snijd de aardappelen in kleine blokjes van ongeveer 1 centimeter. Breng een pan met water aan de kook, voeg een theelepel zout toe en wanneer het kookt voeg je de aardappelen toe.
  2. Breng het water weer aan de kook en laat een minuut doorkoken, haal de pan van het vuur en laat de aardappelblokjes even staan. Controleer of ze gaar zijn door te proeven, ze moeten nog mooi stevig zijn. Giet de aardappelblokjes af in een vergiet en spoel je ze af onder de koude kraan om het garingsproces te stoppen.
  3. In de tussentijd snijd je de wortel en kook je ze tezamen met de doperwten gaar. Spoel daarna af onder de koude kraan en laat goed uitlekken.
  4. Schil de appelen snijd de appelen augurken in kleine blokjes, meng ze met elkaar en voeg de zilveruitjes en de peterselie toe.
  5. Snijd de makreelfilet in kleine stukjes en voeg dit toe aan de mengsel.
  6. Maak een dressing van de mayonaise, het vocht van de zilveruitjes en het peper en zout naar smaak toe. Schep de dressing door de salade.
  7. Om het een feestelijk tintje te geven neem je een scoop/ijsschep en leg je op een grote schaal bollen van de salade. Maak met een schaaf plakken van de komkommer en rol ze op. Snijd de tomaten dwars door met een zigzag patroon en snijd de gekookte eieren in 4 partjes. Snijd de augurken in tot aan een halve centimeter van de top en waaier ze uit. Leg alles decoratief op de schaal en garneer de salade, voeg hier en daar wat zilveruitjes toe.

Serveren maar en genieten!

Aardappelsalade, Zelfgemaakte aardappelsalade, Pulled kalkoen, Lekker recept van aardappelsalade, Koude aardappelsalade maken, Beste recepten voor aardappelsalade, Zuiderse aardappelsalade, Aardappelsalade van krieltjes, Gezonde recepten, Glutenvrije recepten, Amerikaanse aardappelsalade, aardappelsalade met ei, salade met aardappelen, Maaltijdsalades, Zelf aardappelsalade maken,

Een salade die het ook altijd goed doet is een zelfgemaakte aardappelsalade met kip of kalkoen. Nog meer inspiratie nodig? Wat dacht je van een ananas/mandarijn salade met kalkoen of gewoon een heerlijke pastasalade!

(Visited 96 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *