Luchtige citroen yoghurtcake | Gluten- en lactosevrij

Aankomend weekend is het weer één van de meest vrolijke feesten; Pasen! Hoewel ik nog niet echte Paasrecepten op mijn blog heb staan vind ik de cake van vandaag zeker heel geschikt voor de bij de Paasbrunch (ok stiekem kan ie altijd wel). Een vrolijke vorm, luchtig en lekker sappig met het frisse van de citroen. Ik noem het weer een less-guilty cake omdat ik gewoon net even wat gezonder is. Lager in suiker en gewoonweg weer onwijs lekker! Luchtige citroen yoghurtcake | Gluten- en lactosevrij

Wat heb je nodig

Voor het gemak heb ik ook nu de maten in cups erbij gezet. Ik merk zelf dat ik hier ook graag mee werk en als je geen weegschaal hebt maar wel een set cups kun je makkelijk meten.

 • 195 gram / 1,5 cup glutenvrije bloem (bijvoorbeeld van Schär of je eigen mix)
 • zest (rasp) van 1 hele (biologische) citroen
 • 1 theelepel (4 gram) bakpoeder
 • 1/2 theelepel (2 gram) baking soda
 • 1/4 theelepel (1 gram) (natuur)zout
 • 2 (grote) eieren, op kamertemperatuur
 • 120 ml/gram / 1/2 cup plantaardige olie (bijvoorbeeld mais/zonnebloem/rijst)
 • 180 ml/gram / 1 cup volle kokosyoghurt, op kamertemperatuur. Ik vind een dikke kokosyoghurt het meest geschikt maar wil je liever een andere plantaardige yoghurt gebruiken dan kan dat ook. Zorg wel dat je een volle vette yoghurt hebt.
 • 1,5 theelepel (6 gram) vanille extract (optioneel)
 • 170 gram / 3/4 cup ruwe rietsuiker (of een andere ongeraffineerde suiker)

Voor het citroenglazuur:

 • 90 gram / 3/4 cup rijstbloemsuiker, gezeefd. Je kunt ook eventueel rietsuiker fijnmalen tot poeder. Ik gebruik rijstbloemsuiker (ik kocht het bij Pit & Pit) omdat dit minder zoet en ongeraffineerd is en een gezondere optie is. Wil je liever gewoon poedersuiker dan kan dat natuurlijk ook.
 • 1 1/2 tot 2 eetlepels vers geperst citroensap
Yoghurt citroencake, Citroenglazuur, Glutenvrij Lactosevrij, Citroencake, , Paasinspiratie, Paasbrunch, Taart met citroen, Glutenvrije citroencake, Lactosevrije citroencake, Luchtige cake, Sappige cake,

Aan de slag

 1. Verwarm je oven voor op 170 ºC en plaats het ovenrek in het midden van de oven.
 2. Vet je vorm in. Ik gebruikte een tulband maar je kunt ook een springvorm (20 cm) gebruiken.
 3. Roer of klop in een grote kom de bloem, het bakpoeder, de bakingsoda en het zout door elkaar.
 4. Roer of klop in een andere kom de eieren, olie, yoghurt en vanille-extract door elkaar.
 5. Roer in een aparte kom de citroenschil door de suiker. Voeg vervolgens de citroensuiker toe aan het eiermengsel.
 6. Voeg de natte ingrediënten toe aan het droge mengsel. Mix alles samen tot het net goed met elkaar gemengd is. Maak je gebruik van een keukenrobot, mix dam eerst het droge en voeg vervolgens de natte ingrediënten toe. Op een lage stand even mixen.
 7. Giet je beslag in de ingevette vorm en plaats in de oven.
 8. Bak in de voorverwarmde oven ongeveer 40 tot 45 minuten en uiteraard check met een prikker of deze er schoon uitkomt. Haal uit de oven en plaats op een rooster om ongeveer 10 minuten af ​​te koelen voordat je het uit de pan haalt. Laat volledig afkoelen voordat je het chocoladeglazuur erop giet.
 9. Citroenglazuur: Doe de bloemsuiker in een kom. Voeg ongeveer 1 1/2 tot 2 eetlepels citroensap toe en mix dit goed met elkaar. Voeg indien nodig meer citroensap of bloemsuiker toe om een ​​redelijk dik smeerbaar glazuur te krijgen. Giet het glazuur langzaam over de bovenkant van de cake en verdeel het glazuur met de achterkant van een lepel of een spatel naar de randen van de cake. Laat het glazuur volledig drogen voordat je het afdekt en opbergt.
 10. Aansnijden en genieten maar!

De cake kan ongeveer 3 tot 4 dagen in de koelkast bewaard worden. Hij blijft redelijk sappig. Je kunt ‘m ook invriezen (tot een maand) al red ie hier het einde van de week niet eens ;-). Ontdooi een nacht in de koelkast.

Tip: wil je ‘m nog meer een Paastintje geven, wat dacht je dan van het glazuur te vervangen door advocaat? Zie hier mijn recept om zelf heerlijke romige en zachte advocaat te maken.

Luchtige citroen yoghurtcake | Gluten- en lactosevrij
Yoghurt citroencake, Citroenglazuur, Glutenvrij Lactosevrij, Citroencake, , Paasinspiratie, Paasbrunch, Taart met citroen, Glutenvrije citroencake, Lactosevrije citroencake, Luchtige cake, Sappige cake,
Suikermaiscake, maiscake, glutenvrije recepen, braziliaanse recepten, zoete maiscake, maisbrood, bolo de fubá

Nog een zalige gluten- en lactosevrije cake die ook heel geschikt is voor de Pasen is deze Braziliaanse suikermais cake. Recept vind je hier.

Fijne Paasdagen! Liefs Heidi

(Visited 225 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
30 − 11 =


CommentLuv badge