Hawaiiaans Haupia kokospudding

Heb je ooit weleens gehoord van de Hawaiiaanse lekkernij gemaakt van kokosmelk genaamd Haupia? In Hawaï is dit een zoete wel gekende lekkernij, welke zo wordt gesnoept of als basis wordt gebruikt is taarten. Het is ook nog eens gluten- en lactosevrij! Zoals je inmiddels wel van mij gewend bent kies ik altijd voor bio en de meest gezonde variant omdat ik simpelweg niet houd van onnodige toevoegingen en zo gezond mogelijk leef en geniet. Dit recept is werkelijk een fluitje van een cent en ook nog eens verslavend lekker. Er komt uiteraard nog een mooi recept van een taart die ik ermee maak op de blog maar first things first, deze lekkere kokospudding die je zo oppeuzelt of door een lekkere fruitsalade mengt: Hawaiiaans Haupia kokospudding

Geschiedenis van Haupia

Haupia is een traditioneel Hawaiiaans dessert en al sinds het begin van de jaren veertig populair als witte topping voor veel taarten, vooral bruidstaarten. Haupia wordt als pudding beschouwd maar de consistentie lijkt meer op gelei en wordt het vaak geserveerd in blokken zoals gelei.

Bij het originele Hawaiiaanse recept werd de verwarmde kokosmelk gemengd met gemalen pia, een Polynesische wortelproducerende voedselzetmeel ook wel Tahiti-pijlwortel genoemd, totdat het mengsel dikker werd. Vanwege de zeldzaamheid van deze wortel en de prijs ervan werd het vervangen door maïszetmeel. Volgens de traditie wordt het in kleine blokjes gesneden en geserveerd op ti-bladeren, of bij gebrek daaraan, bananenbladeren of kokosnootschillen.

Hawaiiaans Haupia kokospudding

Wat heb je nodig

  • 120 ml (gefilterd/bron)water
  • 5 eetlepel (35 gram) (bio)maizena
  • 50 gram witte ongeraffineerde suiker (bv zusto/rijstbloemsuiker/etc)
  • 1 blik (400 ml) (bio)kokosmelk, dikke soort
  • 20 x 20 cm bakvorm, licht ingevet met plantaardige olie (ik gebruik kokosolie)

Handig om te weten: je kunt als vervanging van maizena arrowroot gebruiken. De kokospudding wordt veelal gemaakt met agar agar echter vind ik persoonlijk dat niet lekker en de smaak geen goed doen.

Aan de slag

  1. Voeg in een mengkom het water, de maizena en de suiker toe. Klop dit goed door en zet opzij.
  2. Giet de kokosmelk in een middelgrote pan en zet ‘m op middelhoog vuur totdat de melk net begint te borrelen. Roeren regelmatig zodat de melk niet aanbrandt.
  3. Voeg vervolgens het maizena-mengsel toe aan de pan en blijf roeren. Verwarm tot het mengsel begint in te dikken en op pudding lijkt, dit kan heel snel gaan. Haal vervolgens van het van het vuur.
  4. Giet de haupia in de voorbereide bakvorm en laat het afkoelen tot kamertemperatuur. Dek de vorm af met folie en zet het vervolgens in de koeling tot de pudding is opgesteven, dit duurt ongeveer 2 uur maar je kunt hem een ​​nacht in de koeling laten staan.
  5. Snijd in vierkanten en genieten maar!

Heb jij weleens deze lekkere kokosdessert Haupia gegeten? Mocht je het recept ook maken en delen via Social Media dan mag je me altijd taggen! 🙂 Liefs Heidi

Japans/Hawaiiaanse Mochi brownies Mochi Brownie, Japans, Hawaiiaans, recept, Japanse lekkernij, Japans recept, Hawaiiaanse lekkernij, Mochi, Wat is een Mochi, Kleefrijst, Mochiko meel,

Een andere (Japanse) lekkernij die in Hawaï wordt geserveerd is Mochi-brownie. Kijk hier voor het recept.

(Visited 587 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *