Hoe vrolijk zijn deze zoete “spiegeleitjes”! Ee heerlijke krokante meringue met een zacht hartje en gevuld met een curd van de bergamot citrusvrucht. “Gekruid” met gehakte pistachenootjes en gedroogde eetbare bloemen. Een feestje voor je smaakpapillen en feestelijk op je Paas-tafel. De frisse aromatische geur en smaak van de bergamot geeft het net dat extra bijzondere tintje aan deze lekkernij. Ik kan er aan bijven snuffelen, zo lekker! Even een klein wegdroom momentje naar Italiรซ ;-). Over 2,5 week mogen we dit vrolijke Paasfeest weer vieren dus ik ga alvast van start met deze: Meringue spiegeleitjes met bergamot curd
Wat heb je nodig
Voor de meringueย
- 3 eiwitten
- 180 gram suiker
- 1 theelepel vanille extract
- Optioneel: halve theelepel wijnsteenzuurย (dit helpt om het eiwit te stabiliseren)
Voor de bergamot curd
- Zest (rasp) van 2 bergamot citrusvruchten
- 75 ml bergamot sap (ongeveer van 1 vrucht)
- 80 gram roomboter
- 80 gram suiker
- 1 eigeel
- 2 eieren
- Optioneel voor de garnering zijn wat gehakte pistachenootjes en (gedroogde) eetbare bloemen.
Aan de slag




- Verwarm de oven voor op 120 graden
- Zorg dat je eiwitten klopt in een schone vetvrije kom. Ik neem altijd nog even een beetje azijn of citroensap op een keukenpapiertje om extra te ontvetten.
- Klop de eiwitten met de vanille extract en eventueel de wijnsteenzuur tot schuimig en voeg dan langzaam lepel voor lepel de suiker toe. Klop door tot mooie stijve witte pieken.
- Bekleed een bakplaat met een vel bakpapier en schep 6 toeven (je kunt ook meerdere kleine maken) op de plaat. Maak met lepel een holletje in het midden.
- Bak de meringues af in 1 uur en een kwartier voor een iets zachter binnen stukje. Wil je ze volledig knapperig geef ze dan nog een kwartiertje extra baktijd.
- Haal ze voorzichtig van het bakpapier af en leg de meringues op een rooster om af te koelen, of laat de meringues minimaal 4 uur in de uitgeschakelde oven staan โโom langzaam af te koelen. In de tussentijd ga je aan de slag met de bergamot curd
- Niet noodzakelijk maar wel een tip voor een mooie gladde curd is de suiker en zest/rasp fijn te malen.
- Smelt de boter op halfhoog vuur.
- Klop de eieren, eigeel, sap en suiker met de zest tot een schuimige massa.
- Zodra de boter is gesmolten giet hรจ rustig het ei/sap mengsel erbij.
- Roer met een garde steeds rustig door, op een gegeven moment zie je dat alles in elkaar opgenomen is en je de massa wat dikker ziet en voelt worden. Zodra je wat weerstand voelt en de garde zijn spoor achterlaat haal je het het vuur en roer je nog even een minuutje door.
- Laat de curd volledig afkoelen en giet eventueel in een afsluitbare pot. Zet in de koeling om nog wat op te stijven.ย

Zodra je de meringue spiegeleitjes gaat opdienen schep je de bergamot curd (bv met een ijsscoop) in de holletjes. Bestrooi met de pistachenootjes en bloemetjes.
Genieten maar!
Wat zet jij dit jaar op je Paastafel? Liefs Heidi
Ook lekker om te serveren tijdens Pasen is deze luchtige Angelfoodcake met passievrucht-citroencurd of wat dacht je van een heerlijke zelfgemaakte advocaat in plaats van een curd?
