Recept: Champignonroomsoep met kip

Een soep als deze valt toch wel echt onder de klassiekers die geserveerd wordt tijdens de feestdagen toch? Nu vind ik dat ie toch (bijna) altijd wel kan al moet ik wel bekennen dat het mijn altijd terug brengt naar thuis, mijn ouders maakte deze soep altijd kerst, gevolgd door een kip rollade, groentjes, stoofpeertjes en aardappelkroketjes. Uiteraard paste ik het recept in de loop der jaren heen aan naar mijn smaak en deel ik graag mijn recept die echt iedereen kan volgen. Wil je ‘m vegetarisch dan laat je de kip weg, dan is ie nog net zo smaakvol! Wil je ‘m glutenvrij, dan kun je het ook gemakkelijk aan passen. Sla ‘m alvast op als je op het kerstmenu zet maar ook al is het nog geen kerst… deze soep smaakt nu ook al heel lekker ;-), succes gegarandeerd! Recept: Champignonroomsoep met kip

Oorspronkelijk werd deze soep gemaakt op basis van rundvlees bouillon uit een potje en voeg je ergens tijdens het proces tomatenpuree toe echter heb ik ‘m in de loop der jaren aangepast naar een toch nog iets gezondere versie. Je kunt nog steeds de potjes als basis gebruiken als je dat wil of helemaal geen vlees. De bloem vervangen door glutenvrije bloem en zelfs kiezen voor plantaardige room en boter/olie. Hij blijft simpelweg zalig! Het geheim zit ‘m boterzachte gebakken uien in combinatie de gebakken champignons. Ook een extra tip is eekhoorntjesbrood toe te voegen, dit geeft nog meer die heerlijke typische paddenstoelen smaak.

Wat heb je nodig voor deze champignonroomsoep

 • 500 gram champignons
 • 350 gram uien (300 gram zonder schil)
 • 2 tenen knoflook
 • 1500 ml water
 • 60 gram roomboter
 • 150 ml room
 • 20 gram (glutenvrije) bloem
 • 30 gram zeezout
 • 250 gram kipfilet
 • peper
 • optioneel: een eetlepel (glutenvrije) sojasaus.

Aan de slag

Er zijn verschillende manieren om deze soep te maken. Je kunt water koken, het zout toevoegen (of een bouillonblokje gebruiken ipv van zout) en dan je gebakken uien en champignons toevoegen maar je kunt het ook omdraaien. Hieronder staat alles stap voor stap beschreven.

 1. Snijd de champignons in plakjes en zet apart.
 2. Halveer de ui (kop-staart) en snijd dan de reepjes.
 3. Smelt de boter in de soeppan en zodra het licht bruin kleur voeg je de uien toe. De uien moeten boterzacht worden, ze hebben dan een mooi bruin kleurtje en zijn wat glazig. Het beste kun je dit oen door een tijdje op half vuur te sudderen en zo nu en dan te roeren.
 4. Voeg dan de champignons toe en bak ze mee.
 5. Snijd de knoflook fijn (persen mag ook) en voeg dit tevens toe. Breng het op smaak met zout en peper.
 6. Kook ondertussen het water (waterkoker)
 7. Je kunt nu ervoor kiezen om nu je bloem even kort mee te bakken maar dit kan ook later nog. Ik merk dat je dan eigenlijk geen klontjes krijgt in je soep maar mocht je willen dan neem je later wat hete soep en meng je met de bloem tot een papje, dat papje voeg je dan weer toe aan de soep.
 8. Voeg het gekookte water toe aan je baksel, voeg het zout toe roer alles goed door en laat 15 minuten zachtjes koken.
 9. Snijd de kip in reepjes en voeg deze toe aan soep totdat ze gaar zijn (zo’n 5 minuten).
 10. Je kunt nu je soep op smaak door eventueel wat meer zout en indien gewenst een eetlepel sojasaus toe te voegen. Dit geeft het net dat beetje pit.
 11. Voeg als laatste de room toe, roer door en dien je soep op.

Eet smakelijk!

Recept zelfgemaakte tomatensoep, tomatensoep zelf maken, soep kerstmenu, populaire kerstrecepten, kerstrecepten 2021

Ook lekker en een echte klassieker voor tijdens het kerstdiner is een romige tomatensoep. Mijn recept vind je hier.

Wil je volledig op de hoogte blijven van mijn artikelen en leuke nieuwtjes? Volg me op Instagram en of op Facebook.

(Visited 71 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *