Recept: Pasta pesto

Zelfgemaakte pesto blijf ik toch het lekkerste vinden. Zo makkelijk en veelzijdig. Ik maakte de pesto op basis van een zalige Griekse olijfolie welke ik ontving om een gerecht mee te maken, nou dat vind ik altijd een goed idee! Ik heb er een simpel pasta (vegetarisch) gerecht meegemaakt, één die het altijd goed doet. Je kunt ‘m zo omzetten naar compleet vegan (vegan kaas) maar ook vlees aan toevoegen, kipfilet bijvoorbeeld! Recept: Pasta pesto

Toen ik voor het eerst Griekenland bezocht toen ik 13 was (jep, 25 jaar geleden) werd ik voorgesteld aan de pure Griekse olijfoliën. Wat daar heel gebruikelijk was, was voor ons echt nieuw. Gewoon je brood dopen in pure olijfolie wat nu eigenlijk heel normaal is geworden. Hoewel ik qua keuken toch meer naar de Italiaanse kant neig, de olijfolie uit Griekenland blijft het beste als je het mij vraagt. Ik heb me laten vertellen dat de Grieken elke dag een borrelglaasje pure olijfolie naar binnen gieten ten gunste aan hun gezondheid. Onderaan het artikel vertel ik je het bijzondere verhaal achter de mooie Neolea olie die ik ontving om een gerecht mee te maken. Alleen de flessen al zijn een plaatje om te zien, ze staan dan ook wel erg goed in mijn keuken ;-).

Wat heb je nodig voor 4 personen

Voor de pesto

 • 100 gram olijfolie (Neolea extra vierge)
 • 50 gram verse basilicumblaadjes 
 • 3 takjes verse oregano 
 • 50 gram zonnebloempitjes
 • 50 gram parmezaanse kaas (het liefst zelf geraspt)
 • 2 teentjes knoflook
 • peper en zout

Voor de pasta

 • 400 gram pasta (spaghetti)
 • 400 gram kleine zoete tomaatjes
 • bosje lente-ui
 • peper en zout
 • 2-3 eetlepels olie om in te bakken
Recept: Pasta Pesto zelfgemaakte pesto

Aan de slag met jouw pasta pesto

 1. Zet een ruime pan met water op het vuur. Zodra het water kookt voeg je de pasta toe met wat (zee)zout. Kook de pasta al dente gaar.
 2. In de tussentijd snijd je de kleine tomaatjes in partjes en de lente-ui in ringen.
 3. Pureer met een staafmixer alle ingrediënten van de pesto tot een mooie geheel, je kunt zo fijn gaan als je wilt. Het makkelijkste is dit in een hoge kom of maatbeker te doen. Te fijn vind ik zelf niet lekker vandaar dat ik een pesto het pureer met een staafmixer. Voeg peper en zout naar smaak toe.
 4. Bak de tomaatjes en lente-ui heel licht (fruiten) in wat olie zodat het nog lekker knapperig blijft. Breng op smaak met wat zout en peper. Neem de pan van het vuur en roer de (afgegoten) pasta en de pesto erdoor. Garneer eventueel met wat parmezaanse kaas en smullen maar!

Een extra vierge olie als deze wil je gewoon zo min mogelijk verwarmen zodat de goede voedingstoffen behouden blijven en tevens de heerlijke smaak aanwezig blijft. Vandaar dat ik de pesto niet toevoeg tijdens het bakken. Kook je voor 2 dan neem je de helft van de pesto om bijvoorbeeld als smeersel te gebruiken. Je kunt de koudgeperste olie ook heerlijk door een salade mengen.

Neolea Extra Virgin Griekse olijfolie

Het verhaal achter Neolea

Nederlander Bart Jan emigreerde op 26-jarige leeftijd naar Griekenland om “#GetMoreTaste” uit het leven te halen. Tijdens zijn eerste wintermaanden was hij getuige van zijn eerste olijfoogst en kon niet geloven dat de frisse en aromatische smaak die olijfolie kan hebben. Na zijn nieuwsgierigheid leerde hij al snel dat deze extra vergine olijfolie van kwaliteit bijna nooit 100% zuiver is gebotteld, maar meestal gemengd met tamelijk smakende, oude oogst olijfolie om de prijzen laag te houden.

De ervaring bleef bij hem en er begon zich een idee in zijn hoofd te vormen. Hij voelde sterk de noodzaak om de goddelijke smaak en kracht van dit prachtige product te eren en vooral, deze unieke sensatie die hij heeft ervaren met anderen te delen! Het idee leek eerst eenvoudig. De waarheid is dat het twee jaar aan onderzoek en ontwikkeling heeft geduurd voordat Neolea voor het eerst werd gebotteld. Hij stapte in een ietwat slaapmarkt die 30 jaar had geproefd en er hetzelfde uitzag. Na het opnieuw ontwerpen en heroverwegen van olijfolie en alles wat het te bieden heeft, werd Neolea eindelijk geboren. Tegenwoordig wordt Neolea Extra Virgin Olive Oil in meer dan 8 landen verkocht. 

Tipje: Op de Instagram pagina van Neolea kun je meer leuke inspiratie vinden om te koken met deze heerlijke olijfolie!

Ben jij ook zo dol op olijfolie? En bak je er dan in of gebruik je het ook koud om bijvoorbeeld je brood in te dippen?

Liefs Heidi

Ik heb deze producten ontvangen ten behoeve van een review. Lees mijn disclaimer.

(Visited 259 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *